מלחמות ששת הימים ויום כיפור הולידו גל עצום של יצירות, ושינו את פני התרבות בישראל. על אף שסיומה של חרבות ברזל לא נראה באופק, אמנות המלחמה כבר בדרך. יוצרים רבים עובדים על פרויקטים שמנציחים ומתמודדים עם 7 באוקטובר: מהמחזה של יהושע סובול בהשראת שני לוק, דרך הסדרה והסרט על גבורת הטנקיסטיות ועד למיני-סדרה של שי-לי עטרי ושמוליק מעוז. הצצה ראשונה

כותבים: בנימין טוביאס, רן בוקר, יואב בירנברג
טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
על כלבים ואנשים
דני רוזנברג

סטטוס: צולם, בהשלמות ובעריכה
מתי צפוי לצאת: במהלך 2024

קשה להאמין, אבל פיצ'ר עלילתי שלם על הטרגדיה שאירעה בניר עוז כבר צולם, ועתיד לצאת בחודשים הקרובים. מי שעומד מאחורי הפרויקט המטורף הוא דני רוזנברג, מהכישרונות העולים בתעשייה עם נטייה לשלב בין תיעודי ועלילתי ("מותו של הקולנוע ושל אבא שלי גם", "החייל הנעלם"). הוא צילם את הסרט עם צוות בתוך הקיבוץ בחודשים הראשונים לאחר הטבח, ובשיתוף פעולה עם שורדי הקיבוץ, שחלקם אף משחקים בסרט. "כל הסרט נעשה באימפרוביזציה, בלי תסריט", מסביר רוזנברג. "יצרנו איתם קשר, והבנו שהיה חשוב להם וגם לנו לספר את הסיפור על כך שרבע מחבריו נחטפו או נרצחו, ולהוציא את זה החוצה. בקיבוץ הזה התקיימה ההפקרה הכי גדולה".

עלילת הסרט עוקבת אחר נערה החוזרת לקיבוץ ניר עוז כדי לחפש את כלבה שנעלם ב-7 באוקטובר, ואט-אט מבינים כי אמה נחטפה לעזה. בעוד הפצת "החייל הנעלם", סרטו עטור השבחים שעוסק גם במלחמות ברצועה ובחשש לחטיפה בעזה, מתעכבת - עם סרטו הבא רוזנברג לא מחכה. בניגוד לבמאים אחרים שדיברו בשבח ההמתנה, רוזנברג אומר כי מבחינתו "אין מה לחכות ולהרהר איזה סרט לעשות אחרי המלחמה - לי חשובה המיידיות. אני רוצה להוציא את הסיפור החוצה הכי מהר - גם לעולם, שיראה את הסרט". (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
קצינת נפגעים, גולני
ציפי ביידר

סטטוס: בשלבי סיום
גוף שידור: yes דוקו
מתי צפוי לצאת: יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה

סרט דוקו חדש מביא את סיפורה של חטיבת גולני, שאיבדה מעל ל-80 מחייליה מאז מתקפת 7 באוקטובר. בתיעוד אינטימי, המצלמה של הבמאית ציפי ביידר מלווה את שיר נדל, קצינת הנפגעים של חטיבת גולני ברגעים הקשים והמטלטלים - בין ליווי המשפחות השכולות, הלוויות, ביקור החיילים הפצועים, החזרת ציוד הלוחמים ורגעי האימה של חילוץ הפצועים מהשטח. 

"תיעדתי לא מעט סרטים שקשורים לצבא ולשכול", סיפרה הבמאית ביידר, "רציתי לתעד ולהבין כיצד קצינה בת 32, אמא לארבעה ילדים קטנים, פועלת באחד מהתפקידים הקשים ביותר, כשחטיבת גולני איבדה 83 מלוחמיה בתקופת זמן כל כך קצרה, ורק ביום אחד איבדה 72 מתוכם". (רן בוקר)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
פרויקט של אבי נשר

סטטוס: בתחקיר
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

פרויקט שכלל לא ברור אם יקרום עור וגידים, ובכל זאת כל התעשייה מתלחששת עליו. רשמית, אבי נשר מבהיר שטרם החליט אם בכלל לעשות סרט על 7 באוקטובר. "כמו ב'תמונת ניצחון', לא מספיק האירוע ההיסטורי", הוא מסביר, "אני מחפש את הסיפור הספציפי שמצדיק הליכה לקולנוע". יחד עם זאת, שני תחקירנים שלו כבר עובדים במרץ, וגם נשר עצמו נפגש עם שורת גיבורים מהעוטף בחיפוש אחר הסיפור שישמש בשאיפה בסיס לסרט. מה שהוא כן יודע לומר בשלב זה, אלה שני דברים: שאם יהיה סרט הוא יתמקד בגיבורים אזרחים "שלא ציפו להיות גיבורים", ושההשראה שלו היא "דנקרק" של כריסטופר נולאן - שסיפר סיפור על תבוסה, אך העביר דרכו את הניצחון של האנשים. 

"אני בא מהמקום של מי שהיה שם ביום כיפור", מסביר נשר, שלפני המלחמה ההיא שירת כקצין אמ"ן, "המחדל ההוא מתגמד לעומת מה שקרה עכשיו. פה הצבא לא נכנס לעניינים עד שתיים בצהריים, אז במקום היו אנשים בודדים שעשו מעשים שלא ייאמנו. פגשתי שוטר באופקים שסיפר לי שלא חשב מעולם שיוציא את האקדח שלו - וכאן מצא את עצמו בתפקיד פיקודי כי כל האחרים מהיחידה שלו נהרגו". גרעין הפרויקט, לדבריו, החל בפציעתו של ידין גלמן - השחקן הראשי של "תמונת הנצחון" ויוצא סיירת מטכ"ל שנפצע קשה בקרב בבארי, ושאותו מלווה הבמאי בשיקומו. "הוא שכב שם פצוע וחשב איזה אבסורד שהוא הולך למות בקיבוץ בדרום אחרי שנהרג כבר כקצין בקיבוץ בדרום בסרט שלי", סיפר נשר, אולם זה עוד לא יודע לומר אם סיפורו של גלמן ישתלב בסרט, ומבהיר שוב כי "כרגע אין לי שום ביטחון שייצא מזה משהו. אני שומע סיפורים מדהימים, ונמצא בשלב ההרהור". (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
מה שלומנו
דרור קרן

סטטוס: בכתיבה
מתי צפוי לעלות:
בהמשך השנה בתיאטרון הקאמרי

דרור קרן, שחווה רק לאחרונה פריחה על המסך הגדול עם לא פחות משלושה סרטים במקביל - "טור פרידה", "חדר משלו" ו"בית" - כותב ומביים כעת הצגה חדשה עבור תיאטרון הקאמרי, שסובבת סביב 7 באוקטובר. "במרכז המחזה אמא מהדרום, חייל לפני שחרור, צעירה מהמסיבה, איש עסקים מהמרכז וחקלאי מהצפון - חמישה אנשים שמתיישבים לשתף, לספר", אומר קרן. "כמו לכולנו, לכל אחד מהם יש את החיים לפני שהכול קרה - ואת החיים עכשיו". לדבריו, הסיפורים של כולם ישתלבו אט-אט ונגלה איך הם קשורים זה בזה. "מדובר בדמויות פיקטיביות שמבוססות על קטעי חיים ודברים ששמעתי בהופעות בפני חיילים ומפונים, במלונות ובבתי חולים במהלך המלחמה", הוא הוסיף, "אנחנו חיים במציאות שטורפת את הקלפים, ואם אתה מצליח לפגוע עם יצירה שמדברת באופן אפקטיבי את החיים שלנו - הקהל יוצא ממנה עם משהו מהותי". (יואב בירנברג)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
מבט 1,000 מטר
ארי פולמן וג'אד נאמן ז"ל

סטטוס: בהכנות להפקה ובגיוס משקיעים
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

אחד הפרויקטים המסקרנים שנחשף כעת לראשונה הוא בעצם עבודה של שני במאים מוערכים, שניהם בוגרי מלחמות, כשאחד ממשיך את חזונו של השני שנפטר, והופך אותו למשהו אחר לגמרי. זהו סיפור אהבה בן 50 שנה בין שי ותמר, שמתחיל ב-1973 וממשיך ב-2023. ג'אד נאמן ("מסע אלונקות"), אגדת קולנוע מקומית, כתב כבר לפני 10 שנים את מה שהיה אמור להיות סרטו האחרון, בין היתר בהשראת חוויותיו כרופא וכקצין במלחמת יום כיפור. ג'אד הלך לעולמו ב-2021, ואז פולמן - מהקולות היצירתיים בקולנוע הישראלי (מ"קלרה הקדושה", דרך "ואלס עם באשיר" ועד "איפה אנה פרנק") - נכנס לתמונה. 

"משפחתו ביקשה שאמשיך את הפרויקט, ואז אירע 7 באוקטובר - ויש הקבלות אינסוף. גם בתסריט המקורי שג'אד כתב הגיבור מתריע שתהיה מלחמה ואף אחד לא מקשיב לו", הוא מספר. פולמן כתב למעשה חלק שני לתסריט, והפך אותו לסיפור אהבה חוצה עשורים. כעת הוא בשלב גיוס המשקיעים ("זו קו-פרודוקציה ישראלית-צרפתית") ומעורבים בו עוד שמות גדולים - הבמאים הבלגים המהוללים האחים דארדן, אוהבי ישראל ידועים שביקרו כאן רק בקיץ האחרון. האם גם הפעם הכול יהיה מצויר? "מה פתאום, חלאס עם האנימציה", משיב פולמן בהומור. (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
כן
נדב לפיד

סטטוס: צילומים יחלו בספטמבר
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך, מסתמן שבמהלך 2025

"כן, גם אני שם", אומר נדב לפיד, הבמאי הישראלי המוערך בחו"ל שעוטר בפרסים בקאן ובברלין, וכמו אצל פולמן - גם במקרה שלו מדובר בפרויקט שנכתב במקור לפני 7 באוקטובר, אך "עבר טוויסט" משמעותי אחרי המתקפה. הסיפור? כמו תמיד אצל לפיד - שום דבר לא צפוי. "מדובר בסיפור על אמן ג'אז אקספרימנטלי, מרדן, בעל יחסים טעונים עם המדינה, שבעקבות אירועי 7 באוקטובר עובר התגלות רוחנית - ומחליט להקדיש את חייו רק לטוב, לטוב המוחלט, ולכן הוא הופך מאמן לליצן". צילומי הסרט יחלו בספטמבר הקרוב בתל אביב, בים המלח ובעוטף עזה, ומסתמן שיכלול איזשהו מסע מדברי. (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
פרויקט הטנקיסטיות
איילת מנחמי ואלינור סלע

סטטוס: בתחקיר
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

שתיים מתוך שלוש היוצרות של זוכה אופיר הגדול "7 ברכות" - הבמאית איילת מנחמי ("נודל") והתסריטאית-שחקנית אלינור סלע - משנות ז'אנר ויוצאות לקרב. סרטן יתאר את הקרבות מנקודת מבטן של לוחמות השריון, שהוכיחו אחת ולתמיד שטנקיסטיות יכולות לעמוד בקרב בדיוק כמו גברים. "דווקא עכשיו כשאנחנו בתוך הכאוס החלטנו לעשות ולא לחכות", אומרת סלע, שיחד עם איילת החלה בתחקיר, שכלל מפגשים עם קצינה ולוחמת. עם זאת, מודות השתיים, לצד הרצון לדהור קדימה - יש גם המתנה הכרחית. "אנחנו בתקופה מאוד מאתגרת. עם כל הכבוד לסרט, הטנקינסטיות עדיין לוחמות פעילות שצריכות להתרכז בעזה".

על אף השלב המוקדם, מחשבות קולנועיות יש בשפע. "זה סיפור על נשים שסגורות בתוך טנק 14 שעות. שתינו יודעות לאיזה כיוון זה הולך", אומרת מנחמי, שמתכוננת לביים לראשונה סרט מלחמה. "אין עדיין תכנוני שוטים, למרות שאני יכולה להגיד שאני טיפה מצטערת ששמוליק מעוז המדהים [גם הוא בעל פרויקט ברשימה, ב"ט] כבר עשה סרט כל כך טוב שמתרחש בתוך טנק - 'לבנון'". מנחמי אומנם ממעטת בפרטים, אך לא מסתירה שזה יהיה סרט פטריוטי, לא-מתנצל ופמיניסטי. "לרוב בסרטים שעוסקים בקרבות מכוונים לספר 'סיפור מאוזן'. כאן מדובר בבנות שדרסו מחבלים על ימין ועל שמאל, ולא הייתה בעיה מוסרית עם זה. אני ממש לא עוסקת כרגע בשאלה 'איך זה יתקבל בעולם', לא בא לי להתנחמד. פאק-איט. חוץ מזה שאם הסרט טוב - הוא יצליח". גם סלע מצטרפת לדברים ומוסיפה כי "הפטריוטיות תתחבר לגבורה נשית כפי שהיא נתפסת בעיניים של איילת ושלי. זה מעבר לגיבורות מלחמה, אלו נשים שהן חלוצות כשריונריות". דבר אחרון ומפתיע, הן מבטיחות: "יהיה גם הומור". (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
גבורת הטנקיסטיות ב-7 באוקטובר
נטלי מרכוס וגיא רז

סטטוס: בכתיבה
גוף שידור: טרם נסגר, מתקיימים מגעים עם שני גופי שידור
מועד שידור: יוחלט בהמשך

פרויקט נוסף שעוסק בסיפור הטנקיסטיות - הפעם בדמות סדרת דרמה מתוסרטת שיצרו נטלי מרכוס ("היהודים באים") והצלם גיא רז על הקרב הספציפי וגבורתן של לוחמות הטנק ב-7 באוקטובר. במקביל, הסדרה תעסוק גם בסיפור המאבק המשפטי שלהן, כשעמדו על זכותן לשרת כטנקיסטיות - מאבק שהגיע עד לעתירה לבית המשפט העליון בדרישה לאפשר לנשים להתגייס לשריון וללוחמה. (רן בוקר)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
שׁוּרָה
רועי יוסף

סטטוס: בחזרות

מתי צפוי לעלות: ב-26 בספטמבר, בפסטיבל ישראל באולם רבקה קראון; בהמשך יעלה בתיאטרון תמונע

המחזה נכתב על ידי המחזאי והאנתרופולוג רועי יוסף, בעקבות שירות המילואים האחרון שלו במחנה שורה כחוקר היחידה לזיהוי גופות - תפקיד שמילא לבקשת נציגי מצ"ח והרבנות, עקב חוסר יכולתם לגייס אנשים למשימה הקשה. במהלך התקופה, יוסף תיעד את שראה וששמע בשיחות עם חיילים, חיילות ואנשי מקצוע נוספים (משטרה, זק"א ועוד), שעודדו אותו להפוך את עדויותיהם למחזה על המחנה. 

למחזה, שאותו יוסף גם יביים, לוהקו השחקנים שחר נץ (בתפקיד הראשי), אורי בלופרב, אייל נחמיאס, מירב שירום, אילן זכרוב ויובל קנין נחמיאס. "בכלל לא חשבתי אז שאכתוב עוד מחזה, אלא שאעבוד על הדוקטורט שלי באנתרופולוגיה", סיפר, "אבל הם ישבו איתי שעות ודיברו, ונפתחו בצורה יוצאת דופן, כאילו רק חיכו שתהיה להם הזדמנות לפרוק את מה שעברו. זה היה מזעזע בקנה מידה אחר. תוך כדי החוויה נאלצתי להתנתק ממנה כדי להצליח לבצע את המשימה, אז אני כותב את המחזה גם כדי להבין בעצם מה עבר עליי. המטרה שלי היא שהמחזה יהווה גשר שדרכו אנשים יוכלו להרגיש, להקשיב ולחוות חוויה של נחמה ולא חוויה מצלקת". (יואב בירנברג)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
הקלטות מד"א בזמן אמת מאזור הדרום

סטטוס: החלה עבודת ההפקה
גוף שידור: טרם נסגר
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

ההקלטות של מגן דוד אדום מהשעות הקשות של הטבח הרצחני של חמאס באזור הדרום יובאו בסדרה דוקומנטרית חדשה מבית ADD, שנמצאת בשלבי עבודה ראשוניים. אם הסדרה אכן תצא לפועל, היא תביא את הסיפורים שמאחורי השיחות שנעשו למוקד עזרה ראשונה. (רן בוקר)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
חזרה פתוחה (עד קצות הפחד)
יהושע סובול

סטטוס: בתהליכי ליהוק
מתי צפוי לצאת: לקראת סוף יוני, בצוותא 2

את כתיבת המחזה, שיעלה כהפקה עצמאית, החל יהושע סובול לאחר שנחשף לצילומים של שני לוק בת ה-23, שנחטפה ממסיבת הטבע נובה - ושגופתה נגררה וספגה ביזוי והתעללות מחרידים, כפי שתועד בצילומי חמאס. "צפיתי בהמון יורק עליה, חוגג ורוקד סביבה ומשתולל", סיפר לאחרונה בריאיון ל-ynet, "ואם היה לי באותו רגע כפתור אדום ביד - הייתי לוחץ עליו. הם שותפים לפשע. לא היה שם אחד שאמר 'תפסיקו'. זאת הייתה השתוללות שאי אפשר ולא נכון לבלוע אותה".

המחזה עוסק בשחקן צעיר וחובב שירת ספוקן-וורד, שראה ממקום מחבואו את אהובתו נאנסת באכזריות ונחטפת בידי חבורת מחבלי חמאס. "הוא נחטף לחוד כדי לשמש כבן ערובה וקלף מיקוח", מרחיב כעת סובול. "בהיותו כלוא במקום אפל במשך חודשים ארוכים, הוא מדמה לשמוע יום אחד את קולה של אהובתו, שחשב שנרצחה אחרי שנאנסה. הוא מנסה ליצור קשר איתה, קורא לה דרך הקירות האטומים ושומע שוב ושוב את קולה עונה לו בשירה הבוקעת דרך הקירות. קולה של אהובתו מחזיר לו את הרצון לשרוד ויהי מה. פיצוץ עז שהורס את מקום כלאו גורם לו להימלט - ובריצתו אל החיים הוא פוגש באהובתו. יחד הם מגלים את עצמם מחדש, ומשאירים צוואה לאנושות למגר את הרוע כמו שאלוהים היה עושה זאת, אילו אלוהים היה מגיב על הרוע במקום התרחשותו בזמן אמת". על המוזיקה במחזה אמונה אילה אשרוב ("המוזיקה והשירים נכתבו בהשראת מוזיקת טראנס ודאנס", הוא משתף), ויביים אותו גם השחקן שיככב בו - טל וניג, לצד השחקנית חן דניאל. (יואב בירנברג)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
פרויקט התצפיתניות
טליה לביא

סטטוס: בתחקיר ובכתיבה
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

עוד פרויקט של יוצרת מוערכת על נשים בלב הקרבות, שפורסם בשלב יחסית מוקדם, הוא הסרט הבא והמאוד מצופה של במאית "אפס ביחסי אנוש", טליה לביא. כבר כחודש אחרי האירועים הנוראיים פרסמה לביא פוסט פייסבוק שבו פנתה לעזרה "בחיפוש אחר חיילות לשעבר ששירתו כתצפיתניות במהלך העשור האחרון, עם עדיפות לאוגדת עזה אבל גם במקומות אחרים". על פי הפוסט, המטרה היא "להתמצא ולהכיר כמה שיותר את המציאות שהובילה בין היתר לטרגדיה הבלתי נתפסת שהתרחשה ועדיין מתרחשת".

גם כעת לביא מבקשת לא לפרט יותר על הסרט, ולכן כל ניסיון להבין כיצד ייראה הפרויקט המרתק הזה, שמפגיש בין יוצרת המזוהה עם קומדיות שנונות לבין אחד מהסיפורים הטרגיים ביותר של המלחמה, נותר בגדר ניחוש - אם יהיה דרמה טרגית או סרט עם יסודות קומיים מסוימים, והאם יתמקד ביום הקרב, בימים שלפני, או דווקא בהשלכותיו הנוראיות - כשנכון לכתיבת שורות אלה ישנן תצפיתניות שעדיין נמצאות בשבי חמאס. (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
סיפורו של שביל
שי-לי עטרי ושמוליק מעוז

סטטוס: בכתיבה
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

שמוליק מעוז ("לבנון", "פוקסטרוט"), מבכירי היוצרים הישראלים שזכה פעמיים בפסטיבל ונציה והסתבך פעם אחת עם מירי רגב, חובר לסטודנטית שחנך בעבר - הזמרת, השחקנית, העורכת והבמאית שי-לי עטרי. האחרונה, כידוע, היא בין ניצולות כפר עזה שאיבדה את בעלה, הבמאי יהב וינר ז"ל, באחד הסיפורים המזעזעים וקורעי הלב שזכורים מאותו יום, כשהסתתרה לבדה עם התינוקת שלהם אחרי שווינר עזר לה לברוח מביתם שהותקף. 

כעת היא ומעוז עובדים יחד על מיני-סדרה בת שישה פרקים -"שניים מהם עוסקים ביום עצמו וארבעה בפוסט-טראומה", משתפים השניים. "זהו סיפורו של שביל אחד בקיבוץ, כמו אצלנו, שבו בכל בית קרה משהו, והסיפורים שזורים כמו שתי וערב". החלק של הפוסט-טראומה, הם מסבירים, חשוב לא פחות מהשחזור של מה שקרה ב-7 באוקטובר. "זה השביל בקיבוץ אבל גם השבילים בשפיים, שלשם פינו אותנו, וששם אתה פוגש שוב את המשפחות שחוו איתך את החוויה". לדברי עטרי, גם הסיפור שלה ישולב באופן מסוים, למרות שזאת לא סדרה אוטוביוגרפית, והדמויות בה יהיו כאלה שישלבו כמה סיפורים מרחבי העוטף. מוקדם מדי לדעת היכן וכיצד תצולם הסדרה ("לא יודעת אם בכלל אפשר לצלם בקיבוץ", היא אומרת), או לנבא כמה זמן ייקח עד שנראה את היצירה הזו ("לא לוחצים, צריך לתת לזה להתבשל") - אבל הז'אנר? "דרמה לפנים", מבטיח מעוז. (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
הגדת קיבוץ
יהב וינר ז"ל ושי-לי עטרי

סטטוס: צולם, בתהליכי עריכה
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

פרויקט נוסף שעטרי יודעת שתביא לאקרנים, הפעם למסך הגדול, הוא למעשה סרט שעוסק בעוטף וצולם כבר. בני הזוג וינר ועטרי כתבו אותו יחד וגם משחקים בו בתפקידים הראשיים, ועטרי אף החלה לערוך אותו עוד לפני זוועות 7 באוקטובר. הסרט, עם הדים אוטוביוגרפיים, מתרחש בכפר עזה ומספר על בני זוג אמנים - היא פוסט-טראומטית מאירוע קודם בעוטף - שחווים משבר זוגי ופועלים לפתור אותו ואת הבעיות שלהם גם מול חברי הקיבוץ, דרך הפעלת קבוצת תיאטרון חובבים. 

"זה סרט שונה ומצחיק שמדבר על החוויה שהייתה לנו כאן. שיראו את ה-90 אחוז גן עדן שהיה", אומרת עטרי, ומבהירה שלמרות שכל הצילומים מאחוריה - היא לא ממהרת להיכנס לחדר העריכה ולראות את בן זוגה המנוח, כמו גם קורבנות אחרים שגבתה המתקפה הקטלנית וצולמו כניצבים. "לא יהיה לי את יהב, לא יהיה לי במאי בחדר. אני אצטרך להיות הוא", היא משתפת, "אני צריכה לתת מקום לשנת האבל לחלוף, ואז אכנס לערוך ב-8 באוקטובר 2024". (בנימין טוביאס)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
סיפורה של רחל אדרי מאופקים

סטטוס: בשלבי הפקה
גוף שידור: טרם נסגר סופית, ככל הנראה ישודר בכאן
מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

סדרת דוקו-דרמה שתגולל את הרגעים הדרמטיים שבהם מחבלי חמאס נכנסו לבית משפחת אדרי מאופקים, ועד הסוף הידוע - כשכוחות הביטחון הצליחו להציל את בני הבית, רחל ובעלה דוד, שנפטר מספר חודשים מאוחר יותר. הסדרה תתמקד בסיפורם מעורר ההשראה ובהתמודדותם עם שהות החוטפים בביתם.

“נכנסו אלינו חמישה רוטוויילרים עם קלצ'ניקוב ורימון", שחזרה אדרי את שהתרחש בתום האירוע הקשה. "התחילו להגיד 'אללה וואכבר, אני שאהיד', ואמרו לנו לעלות למעלה. אני ובעלי היינו יחד. דיברתי איתם, שאלתי אותם, 'שתיתם קפה או תה?', ואז אני אומרת לשוטרים שהיו בחוץ - אחד מהם הבן שלי - שיביאו להם לאכול ולשתות. אני ובעלי בחלום, לא מבינים מה קורה איתנו. בצהריים אמרתי להם, 'אתם רוצים לאכול צהריים?' כדי להסיח את דעתם, כי פחדתי שאם הם ירגישו רעבים - הלך עליי ועל בעלי. התחלתי לדבר איתם ולהגיד להם, 'אנחנו אחים, אל תעשו את זה', ואחד אמר, 'לא, אני שאהיד' וכיוון את האקדח לבעלי. אמרתי לדוד, 'בוא תשב לידי, נקרא שמע ישראל. אלוהים איתנו'". (רן בוקר)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
ברבור שחור
אורי וידיסלבסקי ונעמה שפירא

סטטוס: בתהליכי כתיבה סופיים

מתי צפוי לצאת: ב-7 ביולי, תיאטרון דימונה

קברט סאטירי שכותבים אורי וידיסלבסקי שגם יביים, ואשתו השחקנית והמחזאית נעמה שפירא. "המדינה, דמות שחוזרת לאורך האירוע כולו, היא בת דמותה של המדינה שלנו, שכשלה במשימה העליונה שלה וממשיכה להתפתל, לפשל ולהתחמק מאחריות מאז ועד עתה", מספר וידיסלבסקי. 

"הקברט מתייחס לנושאים רבים שמעסיקים אותנו מאז שפרצה המלחמה: חלוקת תקציבים, המאמצים להחזרת החטופים, איך לא ראינו את זה מגיע, נשים לוחמות, הדחקה והתעלמות מהמצב ועוד. הכוונה שלנו היא לנער את מעטה הנרמול מעל כולנו, לאלץ אותנו להתבונן באבסורדיות של המציאות שאנחנו חיים בה, להודות בקיצוניות הטירוף שאופף אותנו, מתוך אמונה שאנחנו מוכרחים לגבש ולנקוט עמדה". בקברט ישתתפו שחקני אנסמבל התיאטרון, כשבכתיבת השירים שותפה גם תאיר סיבוני, ועל הלחנת השירים מופקד וידיסלבסקי עצמו. (יואב בירנברג)

טלוויזיה
קולנוע
תיאטרון
פרויקט על תחנת המשטרה בשדרות
ארז תדמור

סטטוס: בתחקיר ופיתוח

מתי צפוי לצאת: יוחלט בהמשך

עוד במאי בכיר מקומי, שהקליק לא מעט עם הטעם של הקהל הישראלי - באחרונה במיוחד בלהיט הקומדיה הרומנטית בעולם החרדי "בחורים טובים" - הוא ארז תדמור. הבמאי, שנמצא בעיצומי צילומי "בחורים טובים 2", מבטיח דרמת מתח ריאליסטית שתתאר מה קרה בשעות של ההשתלטות על תחנת המשטרה על ידי מחבלים, וכיבושה בחזרה על ידי השוטרים בקרב שנמשך לאורך כל 7 באוקטובר וגם בליל אותו יום. 

בין שותפיו של תדמור לפרויקט נמצא המפיק ירון ליכטנשטיין וחתן פרס ישראל הנוכחי למפעל חיים, הסנדק של הקולנוע הישראלי, משה אדרי, וכבר יש ליהוק אחד מסתמן: השחקן והזמר אביב אלוש, שיגלם את אחד השוטרים. "זה ייקח זמן, אנחנו עדיין נפגשים עם אנשים ושוטרים ואני לא יכול להתחייב עדיין על הסיפור המדויק, אבל השראה מרכזית אחת זו 'תחנה במצור' - סרט אקשן קלאסי גדול של ג'ון קרפנטר (שמתאר מצור על תחנת משטרה בלוס אנג'לס על ידי כנופיה אלימה, ב"ט)". תדמור פחות מוטרד מהשאלה איך הסרט יתקבל בעולם: "קודם כל יעבור זמן ותיגמר המלחמה, ומה שחשוב לי זה להגיע לסיפור ששופך אמת על מה שקרה שם. אחר כך נתעסק באיך זה מגיע לקהל". (בנימין טוביאס)

צילום: יוסי צווקר (דני רוזנברג), אוהד צויגנברג (אבי נשר), איליה מלניקוב (דרור קרן), החינוכית (ג'אד נאמן), רובי קסטרו (איילת מנחמי), מריה ברודקין (אלינור סלע), טל אביטן ("הגדת קיבוץ"), אסף פרידמן (ארז תדמור), זאב אברהמי, יאיר שגיא, רועי רובינשטיין, אילת כהן, דובר צה"ל, EPA, Getty Images, אלבומים פרטיים

| עריכה:
נעמה ברקן | בנייה: דניאל קורזינר |